tisdag 18 september 2012

Impressionismen

Någon som är känd inom impressionismen är Claude Monet och det är även han som har gjort målningen här ovan (Näckrosdammen). Något som är tydligt inom stilen är att det inte finns några detaljer utan den är mera skissartad med kraftiga penseldrag och tydliga färger. Målarna leker också med ljuset på ett annat sätt, istället för att använda svart vid skuggning använder de blått eller gult till de ljusa partierna.

Konststilen uppstod när fotografierna kom till Frankrike under mitten av 1800-talet och målarna var tvungna att börja konkurrera mot fotografierna. De fick också inspiration från Japan där de använde en speciell teknik med träsnitt (Ukiyo-e). Tekniken användes när man målade motiv av naturen, vardagslivet, stadens liv och människor.

Jag har valt en av Monet’s målningar som de flesta känner igen och han gjorde den i många olika former. Han målade samma motiv många gånger och jag tror han gjorde det för att man skulle se hur hans trädgård såg ut. Han ville visa den för omvärlden.

Jag är ingen som är så inne i konsten, men något som jag kommer ihåg min bildlärare brukade säga som just är relaterat till impressionismen var något i stil med; ”Det ska inte se detaljerat ut, det ska gärna vara lite kladdigt men man ska kunna se vad det föreställer om man tar ett par steg bakåt”. Det här är något som jag tycker är precis det som impressionismen är.  Att det är något som beskriver hur man målar och vad man ska tänka på.

En annan ism som är rätt lik impressionismen är expressionismen, för expressionismen vill visa mycket känslor men det är mest människor på målningarna. Jag tror att båda ismerna vill förmedla någon slags känsla

Något som är en klar skillnad är annars kubismen. Där försöker de göra något utifrån kuber och det är inte alltid man ser vad det föreställer. Där kan det också vara att en människa är i både profil och porträtt. Den ismen kan vara lite förvirrande och det finns ingen direkt likhet mellan den och impressionismen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar